Bismillahirrahmanirrahim

Ahlan wa sahlan.

Saturday, 31 December 2011

Api Keluar Daripada Pokok Yang Hijau

Mungkin, pada setiap minggu kita akan membaca surah yang amat popular dalam kalangan kita, iaitu Surah Yaasin. Mengapa saya mengatakan surah ini amat popular. Hal ini kerana surah ini amat sinonim dengan masyarakat kita untuk membaca surah ini pada malam Jumaat. Saya tidaklah mengatakan surah ini adalah wajib dibaca pada malam Jumaat, namun surah ini seakan-akan sudah menjadi kelaziman masyarakat kita untuk membacanya pada malam Jumaat. Namun, pernahkah kita menadabburi ayat-ayat tersebut? Di sini saya ingin berkongsi satu ayat yang menarik yang terdapat dalam surah ini.

Api Keluar Daripada Pokok Yang Hijau

Api yang keluar daripada pokok yang hijau? Aneh bukan? Mana mungkin api dapat keluar daripada pokok yang hijau. Cuba kita perhatikan maksud pada ayat ke 36 surah Yaasin.


"iaitu (Allah) yang Menjadikan api untukmu dari kayu api yang hijau, maka seketika itu kamu nyalakan (api) dari kayu itu." 

Mungkin ramai yang tertanya-tanya akan maksud ayat tersebut. Bagaimana mungkin kayu api yang hijau dapat menghasilkan api?


Menurut Dr. Danial Zainal Abidin menerusi Halaqah TV9, api yang keluar itu ada kaitan dengan pokok yang hijau. Namun, bagaimanakah pokok yang hijau dapat mengeluarkan api?
Seperti yang sudah kita ketahui, setiap tumbuhan berwarna hijau mengandungi pigmen hijau klorofil. Klorofil terdapat di dalam kloroplas. Klorofil memainkan peranan penting dalama proses fotosintesis yang mana melalui proses fotosintesis, oksigen dihasilkan. Salah satu kegunaan oksigen ialah oksigen diperlukan dalam proses pembakaran.


Tanpa oksigen, pembakaran tidak akan berlaku dan api tidak akan wujud. Maka, inilah yang dimaksudkan dengan pokok hijau yang dapat mengeluarkan api. Melalui proses fotosintesis yang terhasil daripada pokok hijau, oksigen dihasilkan. Dengan kehadiran oksigen, pembakaran dapat berlaku, dan ini menunjukkan api wujud.Subhanallah, indahkan ayat tersebut? Proses fotosintesis telah lama diceritakan di dalam Al-Quran sebelum manusia menemui proses tersebut.Wallahu'alam.

Nota kaki: Tafsiran ayat tersebut telah dijelaskan oleh Dr. Zainal Abidin menerusi Halaqah TV9 menerusi tajuk Hijau

0 comments:

Post a Comment

Please drop your comments here 😉