Bismillahirrahmanirrahim

Ahlan wa sahlan.

Friday, 10 February 2012

Pabila Ketenangan Berkocak

Tenang sungguh air itu, setenang pagi yang disapa angin lembut, ditambah pula dengan cahaya mentari yang masih lagi tersipu-sipu malu memancarkan cahayanya. Sungguh mendamaikan. Bunyi burung yang berkicau-kicau mampu menimbulkan suasana harmoni di pagi hari. Kelihatan si ibu burung menyuap makanan kepada si anak. Sungguh menenangkan. Tiba-tiba datang segerombolan manusia yang mengocakkan air yang tenang, sekali gus menghapus segala kedamaian yang terbentang.

Air boleh diibaratkan sebagai hati. Hati yang tenang tanpa diselubungi sebarang gangguan. Namun, ketenangan tersebut tenggelam dek kerana masalah yang melingkari. Ketenangan yang dinikmati berkocak dek kerana dosa yang singgah pada diri tanpa kita sedari.Pernah tidak hati tiba-tiba berasa tidak tenteram, tanpa dapat mengenal pasti akar umbi ketidak tenteraman hati itu? Pernah tidak kita berasakan hati gelisah, tanpa mengetahui punca di sebalik kegelisahan hati itu?

Pasti pernah bukan?

Dosa Menggunung Tinggi, Dosa Melangit Luas

Masih lagi basah di ingatan saya, abi pernah menceritakan kepada kami tentang seorang anaknya bertanyakan satu soalan kepada abi. Soalan yang mungkin kerap dalam kalangan kita lantunkan untuk sebuah menanti sebuah jawapan.

"Apa kita nak buat kalau rasa serabut. Apa kita nak buat kalau rasa gelisah dan tidak tenang tiba-tiba?"

Abi menjawab, "Kalau kita rasa serabut, itu tandanya kita banyak dosa. Oleh itu, istighfarlah."

"Tapi kalau dah istighfar, tapi rasa masih serabut lagi macam mana?"

"Istighfar lagi. Istighfar dan terus istighfar. Istighfar lagi banyak-banyak. Mana mungkin istighfar kita yang sekelumit cuma mampu menyaingi dosa kita yang melangit lusa? Mana mungkin istighfar kita yang sedikit itu mampu menandingi dosa kita yang menggunung tinggi?"

Jawapan abi memang betul-betul mengetuk hati. Mengetuk daripada tersedar daripada sebuah lena yang panjang. Terasa sebuah batu tepat terkena kepala sendiri. 

Istighfar.

Ya. Istighfar.

Pabila rasa tidak tenang, barulah rasa nak istighfar. Pabila hati rasa tidak tenteram baru rasa nak ingat Allah. Rasa malu sangat dengan Dia. Bila kita ada masalah, baru nak mengadu pada Dia. Bila kita rasa gelisah, baru mula nak belek-belek dan tadabbur ayat-ayat cinta daripada Dia. Itulah kita. Bila masalah menjenguk kita, barulah kita mula bermunajat kepadaNya.

Malunya kita kepada Dia!

Istighfar jom!


Ibn Abbas (May Allah be pleased with them) said:
The Messenger of Allah (PBUH) said: "If anyone constantly seeks pardon (from Allah), Allah will appoint for him a way out of every distress and a relief from every anxiety, and will provide sustenance for him from where he expacts not."

~Narrated by Ahmad~

Astaghfirullahal 'Azim..
0 comments:

Post a Comment

Please drop your comments here 😉