Bismillahirrahmanirrahim

Ahlan wa sahlan.

Sunday, 7 October 2012

Jadilah Seperti Tasik

Suasana di meja makan sunyi sepi. Hanya kedengaran sudu berlaga dengan pinggan lauk sekali sekala. Masing-masing tidak berani untuk bercakap. Sudah menjadi tradisi keluarga itu, semua yang sedang menikmati makanan ketika berada di meja makan dilarang sama sekali menuturkan walau satu apatah perkataan. Mereka hanya boleh bersuara tatkala mereka selesai menjamu selera.

Tiba-tiba...

"Ayah.." salah seorang anak bersuara. Nada suara seperti takut-takut. Teragak-agak untuk menutur kata. Si ayah memandang si anak dengan pandangan yang tajam. Tanda sebuah amaran. Ibu dan ahli keluarga lain pula terpinga-pinga apabila anak itu berani bersuara.

"Ayah." kali kedua si anak memanggil ayahnya. Nada suara sama seperti tadi, kelihatan takut-takut dan teragak-agak.

"Diam! Kan ayah dah cakap, masa makan tidak boleh cakap. Kalau nak cakap, cakap lepas kita habis makan." tegas si ayah memberi amaran.

Si anak hanya mengangguk. Menandakan akur kepada 'undang-undang' yang dicipta oleh ayahnya. Hasrat yang terbuku dihati akan diluahkan sejurus sahaja mereka selesai makan nanti.

Usai makan, si ayah memanggil si anak.

"Nak, ada apa tadi?" soal si ayah. Lembut tutur katanya.

"Tiada apa. Tadi saya hanya nak cakap dekat ayah yang salad ayah makan tadi ada ulat." jawab si anak.

Si ayah bungkam membisu. Memikirkan ulat yang sudah pasti lumat masuk ke perut bersama-sama salad. Memikirkan kerasionalan 'undang-undang' yang dicipta di meja makan.

Sengaja saya selitkan anekdot seperti di atas. Sebuah anekdot yang mampu membuatkan kita mengukir garis senyum. Namun, dalam masa yang sama ini merupakan sebuah anekdot yang sedikit sebanyak memberi pengajaran kepada saya dan mempunyai kaitan dengan tajuk entri yang saya ingin saya sampaikan.

Bukan Soal Lama Makan Garam

"Bang, saya rasa gimik pelancaran tu perlu muzik yang mantap. Yang mampu membuatkan audien terpegun." cadang salah seorang AJK bagi gimik pelancaran sesebuah program.

"Mana boleh macam tu. Kita kena ikut idea asal. Lagipun awak siapa nak bagi cadangan untuk gimik pelancaran tu nanti. Dah la sewaktu pelancaran nanti ada orang-orang kenamaan yang datang. Dah, dah, pergi buat kerja." arah si ketua. Cadangan daripada AJK langsung ditolak mentah-mentah. Tanda tidak menerima cadangan tersebut.

Terkadang apabila kita berada di atas, kita jarang mahu mendengar cadangan daripada orang bawahan. Kita menyangka bahawa kitalah yang berada di atas, tidak sewajarnya cadangan mereka yang di bawah kita terima.

Ada juga golongan yang merasakan diri mereka hebat, tinggi ilmu pengetahuan, luas pengalaman. Lantas, jika terdapat orang lain yang dirasakan kurang berilmu daripadanya, bila didatangkan nasihat, badan menjadi panas, hati bertukar menggelegak, dek kerana marah tidak bertempat bila didatangkan nasihat. Berasakan diri sudah hebat serba serbi, tidak perlu menerima teguran walaupun sekadar sipi-sipi.

Begitu juga apabila orang yang menasihati kita itu adalah orang yang lebih muda daripada kita. Bukan semua orang boleh menerima nasihat daripada orang yang lebih muda daripada mereka. Alasan 'saya sudah lama makan garam' membuatkan ramai dalam kalangan yang lebih tua menolak mentah-mentah pandangan mereka yang lebih muda.

Lebih ramai yang tidak membuka hati masing-masing dalam menerima nasihat.

Lebih ramai yang menutup hati, memekakkan telinga menandakan masing-masing tidak memerlukan nasihat atau teguran daripada orang 'biasa-biasa' sahaja.

Sebuah Analogi

"Ok. Baiklah. Sekarang semua pandang ke depan." Seorang sahabat merangkap urusetia aktiviti yang kami jalankan ketika itu bersuara.

Di hadapan beliau terdapat satu dua botol air mineral 500 ml. Satu botol yang ditutup dengan penutup botol, manakala satu botol lagi dibiarkan terbuka tanpa penutup. Yang pasti, kedua-dua botol berisi separuh air.

Dalam hati saya terdetik apakah perkara yang ingin beliau lakukan. Saya dan sahabat-sahabat yang lain menumpukan sepenuh perhatian terhadap botol-botol tersebut.

"Ok. Sekarang semua lihat. Apa yang akan terjadi jika botol yang terbuka ini dituangkan ke atas botol yang tertutup ni." Sejurus selepas itu beliau menuangkan air dari botol yang tidak berpenutup itu ke atas botol yang ditutup dengan penutup.

Seperti yang dijangka, sudah pasti air daripada botol yang dituang itu tidak dapat masuk ke dalam botol yang ditutup dengan penutup. Air hanya mengalir jatuh ke tanah. Tidak mengalir masuk ke dalam botol yang ditutup walaupun matlamatnya adalah untuk memasukkan air ke dalam botol yang ditutup tersebut.

"Analoginya di sini ialah, anggaplah air tersebut sebagai ilmu. Dan botol yang ditutup adalah diri kita sendiri manakala botol yang dituang itu adalah orang yang ingin menyampaikan ilmu kepada kita. Jika kita tutup hati kita untuk terima segala ilmu, nasihat dan teguran, sampai bila-bila kita tidak akan dapat terima benda-benda itu semua. Jadi, bukalah hati kita untuk terima segala ilmu, nasihat dan teguran daripada orang lain."

Mendengar rumusan daripada analogi tersebut, saya mengintrospeksi diri. Begitu terkesan di hati terhadap terhadap analogi botol yang didemonstrasikan di depan kami sebentar tadi. Menginsafi segala tingkah laku diri yang terkadang diri sendiri telah menutup hati. Moga Allah mengampuni setiap perlakuan kerana terkadanag diri sendiri telah menyombongkan diri. Sombong daripada menerima segala teguran, nasihat mahupun ilmu yang ingin disampaikan.

Ibrah Daripada Alam

Sahabat, mari kita tadabbur alam. Cuba renungkan, gunung yang tinggi itu tidak dapat menakungi air. Namun, tasik yang berada di kawasan rendah dapat menakungi air.

Walaupun sebanyak mana sekalipun air yang jatuh ke atas gunung tersebut, air tersebut tidak sekali-kali bertakung di puncak gunung tersebut.

Namun, jika air jatuh dan mengalir ke dalam tasik, tasik tersebut berupaya menakung air walaupun air yang jatuh dan mengalir itu adalah banyak.

Cuba tanya diri kita sendiri, kita adalah gunung ataupun tasik? 

Jadilah seperti tasik, sentiasa merendah diri, mampir dengan bumi, senantiasa boleh ditakungi air. Jangan jadi seperti gunung, terasa sudah tinggi, air pun tidak mampu ditakungi.Bukalah hati. Lapangkanlah dada dalam menerima nasihat, teguran dan ilmu yang ingin disampaikan. Usahlah kita mengukur umur, ilmu yang ada pada orang itu dan banyak mana pengalaman yang ditimba dalam diri seseorang sebagai indikator untuk kita menerima nasihat, teguran dan ilmu. Kita semua adalah sama. Sekadar manusia yang berstatuskan hamba yang hina.

Jika kita sebagai manusia biasa sukar untuk menerima teguran, nasihat mahupun ilmu yang ingin disampaikan kerana berasakan diri sudah terlalu hebat, tadabburilah kisah Ummu Salamah yang telah memberikan pendapat beliau kepada Rasulullah s.a.w ketika peristiwa Perjanjian Hudaibiyah. Pandangan dan nasihat Ummu Salamah diraikan, dan diikuti oleh Rasulullah s.a.w.

Sedangkan Rasulullah s.a.w boleh menerima nasihat dan teguran daripada orang lain.
Apatah lagi diri kita sendiri yang tempat kita di syurga pun masih belum pasti.

Teladanilah sirah.
Ambillah ibrah.

Jangan dinasihati sedikit sudah terguris.
Teruslah optimis dengan segalanya yang sudah tergaris.
1 comments:

Jom sama-sama jadi tasik...:)

Post a Comment

Please drop your comments here 😉