Bismillahirrahmanirrahim

Ahlan wa sahlan.

Tuesday, 20 November 2012

Buktikan Jika Benar-Benar Cinta!

Kata orang, kalau benar-benar cinta, sampaikan kepada tuan yang dicintai itu. 

Kata orang lagi, ucapan semata sahaja masih belum mencukupi dalam menterjemahkan rasa cinta. Lantas, ungkapan cinta perlu disusuli dengan suatu pembuktian yang nyata supaya terzahir di hati bukan hanya sekadar di mata.

Jadi, jika kita bilang kita benar-benar cinta akan saudara seakidah kita, apa yang reaksi kita? Jika kita ungkapkan bahawa kita betul-betul dapat merasakan apa saudara kita di Gaza lalui sekarang, tepuk dada, tanya iman, apa yang sudah kita laksanakan? 

Apakah kita rasa sakit sebagaimana mereka berasa sakit?

Apakah kita berasa cukup sedih jika mereka bersedih atas kehilangan keluarga mereka?

Seperti hadis riwayat Nukman bin Basyir r.a, Rasulullah S.A.W bersabda,


"Perumpamaan orang-orang mukmin dalam hal saling kasih, saling menyayangi dan saling mencintai adalah seperti sebuah tubuh, jika salah satu anggotanya merasa sakit, maka anggota-anggota tubuh yang lain ikut merasakan sulit tidur dan demam."

Cukupkah jika kita hanya sekadar menatap gambar-gambar penderitaan saudara-saudara kita di laman sosial sebagai tanda keprihatinan kita terhadap mereka?

Cukupkah jika kita hanya menangisi keperitan hidup yang saudara kita lalui sebagai salah satu cara bahawa sememangnya kita benar-benar cakna terhadap situasi mereka sekarang?

Bayangkan jika di akhirat nanti Allah akan mepersoalkan apa tindakan yang telah kita lakukan. Apakah alasan kita kepada Allah kelak?

Allah berfirman dalam surah Al-Baqarah, ayat 134 yang bermaksud;

"Bagi mereka (balasan) apa yang telah mereka usahakan, dan bagi kamu pula (balasan) apa yang kamu usahakan; dan kamu tidak akan ditanya (atau dipertanggungjawabkan) tentang apa yang telah mereka lakukan."

Jawapan Abdullah bin Jahsy

Teringat akan suatu kisah sebuah perkongsian daripada lingkaran bahagia kami. Sebuah kisah yang begitu menginsafkan hati, mengajar diri supaya lebih menyayangi Islam yang kita miliki. Sebuah kisah pada perang Uhud, yang mana dalam entri ini saya tertarik untuk bercerita perihal doa. Doa seorang wira yang syahid iaitu Abdullah bin Jahsy.

Sebelum berperang, Abdullah bin Jahsy dan Sa'ad bin Abi Waqqas berdoa. 

Sa'ad berdoa, "Ya Allah, kalau kami bertemu musuh esok hari, pertemukanlah kami dengan seorang yang bertenaga kuat dan beremosi tinggi. Saya akan membunuhnya dan merampas miliknya."

Sementelahan itu, Abdullah bin Jahsy juga berdoa.

"Ya Allah, pertemukanlah aku esok dengan seorang yang kuat tenaganya dan tinggi emosinya. Aku akan membunuhnya keranaMu, lalu orang itu membunuhku, kemudian dia memotong hidung dan kedua telingaku. Apabila Engkau bertanya kepadaku kelak, 'Ya Abdullah, mengapa dengan hidung dan telingamu itu?' Aku akan menjawab, 'Ia dipotong oleh orang keranaMu dan kerana rasulMu semata-mata, Ya Allah.'"

Ternyata, doa Abdullah bin Jahsy dikabulkan. Pada keesokan harinya, menjelang hari berakhir, Sa'ad bin Abi Waqqas melihat kedua telinga dan hujung hidungnya bergantung dengan seutas tali.

Dengan kedua telinga dan hidung yang dipotong itulah yang menjadi jawapan Abdullah bin Jahsy di hadapan Allah kelak.

Tembak Dengan Doa

Sengaja kisah Abdullah bin Jahsy dicoretkan dalam ruangan ini. Jika ditelesuri kembali kisah tersebut, Abdullah bin Jahsy mempunyai alasan untuk diberikan kepada Allah. Rakyat Palestin mempunyai alasan mereka kepada Allah kelak melalui jihad iaitu dengan terus mempertahankan bumi israk itu daripada jatuh sepenuhnya ke tangan Israel. Namun, bagaimana pula dengan kita? Apa alasan yang boleh kita persembahkan kepada Allah apabila dibangkitkan soal tanggungjawab kita sesama islam?

Mungkin ada dalam kalangan kita begitu bersungguh-sungguh untuk bersama-sama rakyat Palestin berganding bahu, berpadu tenaga untuk sama-sama turun ke medan bertemu dengan tentera Israel. Tetapi atas desakan beberapa faktor, impian untuk berjihad dan syahid bersama pejuang-pejuang Palestin terkubur begitu sahaja.

Lantas, apakah masing ada peluang untuk kita bersama-sama mempertahankan bumi israk itu? Mungkin terdapat yang memandang remeh atas usaha ini, namun ketahuilah bahawa saudara kita di Palestin begitu mengharapkan tembakan doa daripada kita semua. Mereka begitu mengharapkan tembakan doa kita secara berterusan.

Harapan mereka kepada kita ~ Doa!
Selain tembakan doa, kita juga boleh berusaha dengan menginfak harta mengikut kemampuan kita. Kita juga boleh berjihad untuk terus bersama-sama saudara kita dengan bermujahadah dalam memboikot barangan-barangan daripada pihak Israel sendiri. Akan tetapi, yang paling penting, teruskan menembak doa secara konsisten, tanpa penat, tanpa jemu.Seterusnya, teruskan menyebarkan maklumat terkini berkaitan saudara kita, tidak kira saudara kita dari Palestin, Syria, Rohingya mahupun Narathiwat. Walaupun laman sosial popular seperti Facebook dicipta oleh orang Yahudi itu sendiri, namun melalui sebaran secara meluas mengenai isu saudara kita, kita pasti menyedarkan lena penduduk dunia betapa jahatnya Israel laknatullah. Malahan, salah satu faktor kejatuhan regim Mesir pada zaman pemerintahan Husni Mubarak juga berpunca daripada penyebaran maklumat melalui Facebook.

"Menggunakan internet untuk menyampaikan maklumat Islam, menyampaikan suara Islam dan memperlihatkan Islam merupakan satu jihad utama."
- Prof. Dr. Sheikh Yusuf Al-Qardhawi-

Jadi jangan disia-siakan segenap peluang yang terbentang untuk kita. Inilah jihad kita untuk sama-sama menegakkan kalimah Allah.

Jika kita benar-benar cinta kepada agama, buktikan dengan seluruh kemampuan dan keupayaan kita!

0 comments:

Post a Comment

Please drop your comments here 😉