Bismillahirrahmanirrahim

Ahlan wa sahlan.

Monday, 3 February 2014

Orang Ajaib

Orang ajaib.

Siapakah orang ajaib itu?

Adakah orang ajaib itu adalah orang yang mempunyai kuasa yang luar biasa? Seperti Boboi Boy yang mempunyai kuasa dalam mengalahkan musuhnya?

Adakah orang ajaib itu mampu menjelma sesuka hati pada bila-bila masa dan di mana sahaja dia berada? Seperti Doraemon yang mampu ke mana-mana sahaja dengan pintu suka hatinya?

Maaf, perkongsian kali ini bukanlah membawa kepada fantasi yang mustahil dengan akal pemikiran kita, tetapi sesungguhnya diri ini pernah diperkenalkanNya dengan orang ajaib yang wujud dalam dunia nyata, tidak terpesong dengan syariatNya.

Dan sehingga kini, diri sendiri amat mengagumi orang ajaib itu. Mahu juga menjadi orang ajaib sepertinya.

Peristiwa Ramadhan 1434H

Seawal jam 5 pagi lagi bersama dua orang sahabat memecut ke Shah Alam sebelum berangkat pulang ke kampung halaman bagi meraikan 'Aidilfitri bersama keluarga tercinta. Destinasi yang dituju adalah masjid negeri lantaran adik menunggu di situ sebelum meninggalkan negeri Selangor. Azan Subuh menyambut kedatangan kami sejurus kami masuk ke perkarangan masjid. Usai solat Subuh, saya berniat untuk mengalihkan kedudukan kereta lantaran kedudukan kereta tika itu agak jauh dari masjid bagi menunggu adik yang kelibatnya masih belum dikunjung tiba. Ketika mengundurkan kereta, tiba-tiba satu bunyi dentuman kuat hadir dari belakang kereta. Rasa cuak mula menguasai jiwa. Di kepala terbayang kereta sudah melanggar divider jalan, risau memikirkan keadaan kereta yang baru sahaja berusia dua bulan.

Saya bersama dua lagi sahabat keluar daripada kereta untuk melihat kerosakan pada badan kereta. Keluar sahaja daripada kereta, kejutan yang lain datang tanpa jemputan dipinta. Rupanya punggung kereta sudah melanggar badan kereta lain! Kereta sendiri agak kemek sedikit di bahagian belakang, namun tidak jelas sangat kiranya pada penglihatan. Menyalahkan diri sendiri dek kerana tidak mengungkapkan kalimah Basmallah ketika menaiki kenderaan itu. Rasa gelisah dan bersalah mengasak ke dalam jiwa. Apatah lagi, kemek pada bahagian pintu sebelah pemandu agak dalam dan jelas pada penglihatan. Kerisauan makin bertambah-tambah memikirkan jika kemek pada kereta itu tidak dapat dikembalikan kepada asal. Dalam hati tika itu, hanya Dia sahaja yang tahu. Dalam hati, tidak putus-putus berdoa supaya urusan ini dipermudahkan. Hamba kerdil ini yakin, pasti ada hikmah dan rahmatNya di sebalik musibah ini.Dua anak muda yang kebetulan menyaksikan kemalangan itu mampir pada kami. Kata salah seorang daripada mereka, kerosakan itu dapat diperbaiki kepada bentuk asal kereta. Hati berasa sedikit lega dan seakan terpujuk mendengar kata-kata anak muda itu. Tanpa sedar, kalimah hamdallah diucapkan. Namun, kelegaan yang dirasa masih belum sepenuhnya jika diri sendiri tidak berjumpa dengan pemiliknya bagi menghulurkan rasa maaf dan membayar ganti rugi kepada pemilik kereta. Walau bagaimanapun, untuk menunggu di situ bagi menemui pemilik kereta itu adalah mustahil disebabkan masjid itu menghidangkan pelbagai program kerohanian usai sahaja Subuh berjemaah tadi. Tambahan lagi, kami perlu bertolak seawal mungkin ke kampung halaman bagi mengelakkan kesesakan di jalan, lebih-lebih lagi pada musim perayaan.

Seorang sahabat mencadangkan supaya meninggalkan nota ucapan maaf beserta nama dan nombor telefon dan ditinggalkan pada kereta tersebut. Nombor telefon adalah perlu supaya pemilik kereta tersebut boleh menghubungi bagi menyelesaikan ganti rugi. Cadangan itu diterima memandangkan adalah sukar bagi kami menunggu di situ dalam tempoh masa yang panjang. Lantas, aksara maaf yang didahului dengan  salam ditulis pada kertas nota beserta nama dan nombor telefon. Nota maaf itu diselitkan pada wiper kereta yang dilanggar. Hati kecil terus berdoa mudah-mudahan, pemilik kereta itu sudi memaafkan dan kami dapat menyelesaikan perkara ini tanpa melibatkan mahkamah.

Setelah menemui adik, kami terus sahaja bergerak pulang ke kampung halaman. Mengharapkan hikmah di celah-celah musibah yang menimpa usai Subuh tadi. Hati tidak putus-putus meminta kepadaNya supaya urusan ini dipermudahkan. Hati tidak henti-henti mengharapkan agar pemilik kereta itu tega menghubungi bagi melunaskan bayaran sebagai ganti rugi.

Ketika berada di Bentong, kira-kira dua jam permusafiran, satu mesej diterima daripada nombor yang tidak dikenali. Alhamdulillah, doa hamba yang kerdil ini dimakbulkanNya. Akhirnya, pemilik kereta itu menghubungi. Walau bagaimanapun, satu lagi kejutan yang diberi. Kejutan daripadaNya berbentuk tarbiyyah hati, mampu menginsafi diri.

'Wlkmslm! Hati sy sejuk n cair dpt note dari Nor. Tk 4 ur honesty! Takpelah bukan sengaja pun. Sama2lah doa Allah mempermudahkan sy membaikinya, inshaaAllah (sikit jek). Alhamdulillah. :) Kak/aunty zee.'

Membaca kandungan mesej tersebut, membuatkan hati terharu. Lebih-lebih lagi, aunty tersebut tidak mahu dibayar kerugian yang dialaminya, hanya meminta bayaran berbentuk doa. SubhaanAllah! Rasa diri ini ditarbiyyah olehNya di pagi hari itu. Menginsafi diri bahawa tarbiyyahNya ada di mana-mana sahaja. Taqdir yang telah diaturNya begitu cantik, rupanya musibah tadi mampu menjadi ibrah buat diri. Alhamdulillah thummal hamdulillah.

Mesej daripada Aunty Zee

Jadi Orang Ajaib

Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda;

"Sungguh ajaib perkaranya orang beriman, kerana segala ururannya adalah baik baginya. Dan hal yang demikian itu tidak akan terdapat kecuali hanya pada orang mukmin; iaitu jika ia mendapatkan kebahagiaan, dia bersyukur kerana (dia mengetahui) bahawa hal tersebut merupakan yang terbaik untuknya. Dan jika dia tertimpa musibah, dia bersabar, kerana (dia mengetahui) bahawa hal tersebut merupakan hal yang terbaik bagi dirinya. 
(Riwayat Muslim)

Sungguh, selepas percaturan indah itu berlaku, saya mengenali aunty tersebut sebagai orang ajaib, yakni mukmin ajaib. Sepatutnya kereta yang telah dilanggar adalah musibah buatnya. Namun aunty tersebut tetap bersabar, malahan menghalalkan segalanya. MashaaAllah. Jika saya berada di tempatnya, belum tentu saya mampu berbuat demikian; bersabar dan menghalalkan apa yang berlaku.

Moga Allah terus mengurniakan kebaikan di dunia dan akhirat kepada aunty tersebut.

Tidak pernah dikenali, namun mampu memberi kesan sampai bila-bila buat hati.

Tanpa disedari, Aunty Zee menjadi murabbi buat diri. Murabbi yang mendidik diri menjadi mukmin ajaib!

Bersyukur atas tarbiyyah yang dikurniakan ini.

Jom, sama-sama menjadi mukmin ajaib!

Jika mendapat kebahagiaan, kita bersyukur. Jika mendapat musibah, kita bersabar. Kerana kedua-duanya adalah baik buat kita sebagai hambaNya. InshaaAllah.

(:

Allahumma solli 'ala sayyidina Muhammad.


1 comments:

Post a Comment

Please drop your comments here 😉